Tæt på
Foto: Justine Høgh

Birgittes bedste juleminde: Juletræet var et abetræ

Julen har mange flere kulisser end den fint opdækkede dagligstue med levende lys og hele familien samlet. Det behøver slet ikke være så galt endda, kan flere bornholmere fortælle, når de beretter for os om deres bedste juleminde.

 

Vi har spurgt syv bornholmere om hvad deres bedste juleminder er.

Nummer fem i rækken af juleminder er Birgitte Jallov, stifter af Empowerhouse. Med base på en gammel gård udenfor Gudhjem hjælper hun kvinder med at bygge nærradioer op i den afrikanske bush.

– Jeg kom til Mocambique i oktober 1998 for at starte et UNESCO-projekt op. Der var en masse kontroverser i begyndelsen, så jeg havde ikke tid til at rejse hjem og fejre jul. Vores børn var tre og fem år gamle dengang, så vi ville gerne lave en jul for dem, som var præcis, som den skulle være. Vi skulle finde et juletræ, men der er jo ingen grantræer i Mocambique, så min mor, der var på besøg inden jul, fandt på, at et abetræ var det, der lignede bedst med sine lange grønne haler. Det var både smukt og sjovt, syntes vi alle.

Det var en helt anderledes måde at fejre jul på: Først og fremmest var det frygtelig varmt på den tid af året! Det var lige i de måneder, hvor der bare drypper sved fra ens næse og albuer midt på dagen, så begyndelsen blev lidt som ’almindelig’ feriedag i varmen, hvor aftenen starter med en gin & tonic, inden vi gik i gang med juleaften. Det fnisede vi ret meget over, som vi sad der i vores badetøj og svedte. Så gik vi indenfor og tændte vores aircondition – det gjorde vi ellers aldrig! – for det var så varmt, at julelysene var smeltet i deres stager. De hang bare ned over grenene på abetræet! Og vi havde selvfølgelig vores fine – meget varme – tøj på. Det var jo jul!

Min mand Peter havde lavet et dukkehus til børnene, som de fik i enkelte pakker, der skulle pakkes op, og så skulle de være med til at samle det. Det var super hyggeligt. Og jo fortsat meget varmt. Så et af mine indre billeder fra den aften, var da Peter droppede det fine tøj og sad på gulvet i underbukser og slips og arbejdede med ungerne på at skrue dukkehuset sammen.

De efterfølgende juleaftener tog vi hjem og holdt jul med familien – men indimellem kan jeg godt savne den gin & tonic, som vi nød i haven hin juleaftensdag.