Mad
Foto: Berit Hvassum

Her får du chokolade-familiens bedste opskrift på julegodter

De tilbringer hele året i en duft af chokolade, men de bliver ikke trætte af det: Familien bag Kjærstrup laver sin egen konfekt som alle andre. Det hører julen til, og der bliver værnet grundigt om alle traditionerne. Alt går efter et stramt koncept, for det er det, der er det bedste ved julen, fortæller Peter Brædstrup, der deler ud af sine bedste konfektopskrifter.

 

Lillejuleaften lukker Kjærstrup ned i chokoladebutikken i Rønne og på fabrikken i Snogebæk, og så står julen i familiens og traditionernes tegn. Der er simpelthen ingen vej udenom, og det skal der heller ikke være, bedyrer Peter Brædstrup, der har firmaet sammen med sin kone, Birgitte Kjær. Julen er en frådsefest, og lillejuleaften går de i køkkenet, hvor familien samles for at lave orangetrøfler og havregrynskugler, som skal spises dagen efter. Selvom de til hverdag står i chokolade til op over ørerne, er det noget helt andet, når de laver det til sig selv.

– Når man laver konfekt på frisk piskefløde, er den jo korttidsholdbar. Det er ikke noget, man bare kan lægge på hylden i butikken: Det skal spises dagen efter, mens det er frisk. Det er jo det samme, hvis man arbejder i butik: Selvom man har stået og pakket gaver ind i tre uger, pakker man også gaver ind til sin familie, og man vil også gerne åbne gaver juleaften. Det er også jul for os, lige som det er for alle andre.

Julen forløber efter et helt fast koncept, som den har gjort det, siden parret lærte hinanden at kende. Den bliver fejret i Snogebæk hos Birgitte Kjærs mor med børnene, Peter Brædstrups forældre og hans svoger og svigerinde med deres to børn.

– Birgittes kusine fejrer altid jul på Balka, så der tager vi ned og spiser risengrød kl. 12:30. Så har jeg rødkål med til dem, og vi får risengrød med hjem. Så skal vi ikke stå og lave det begge steder. Og risengrøden skal være kogt på Balka, det er fast tradition. Jeg ville ikke selv kunne lave den, så den smagte, som Hanne laver den.

Så er det kirketid

Bagefter går de alle sammen en lang tur for at gøre plads til julemaden, inden de skal i kirke.
– I år tager vi op til Sankt Bodils Kirke. Der havde vi en rigtig god oplevelse, da den kvindelige præst bisatte min svigerfar for en måneds tid siden.
Ligesom risengrøden skal være kogt på Balka, ligger det også fast, at det er Birgitte Kjærs mor, der laver julemaden.

– Min svigermor laver andesteg og flæskesteg. Det har hun gjort i 55 år nu, så selvom jeg er uddannet kok, ville jeg ikke kunne lave den på helt samme måde som hende med den helt rigtige afstemning af fyldet. Det laver vi ikke om på. Men de er jo heller ikke bare stegen i sig selv, men en kombination af maden og den stemning, der er omkring det hele, siger Peter Brædstrup.

– Lige præcis med julen er det særlige, at tingene er, som de plejer. Det er gentagelsen, det er, som det altid har været. Det er fantastisk, hvis man kan det. I sammenbragte familier kan det godt være sværere, og jeg er meget opmærksom på, at ikke alle har den mulighed. På et tidspunkt rammer det vel også os, når der kommer nye familiemedlemmer eller børnebørn ind i billedet. En gang hvert 20. år sker der noget nyt på den måde.

Én enkelt gang i deres tid sammen prøvede familien at bryde med traditionerne og tog til Bali. Men selvom de var glade for stedet og for varmen, og selvom der blev pyntet op med nisser og julepynt, virkede det alligevel ikke som en rigtig jul for dem. Så den idé er ikke blevet taget op igen. Julen foregår i Snogebæk.
Som den altid har gjort det. Med konfekt, akkurat som de plejer.

 

Orangetrøffel a la Kjærstrup

Her får du chokolade-familiens bedste opskrift på julegodter
Foto: Anders Beier

Orangetrøflen er en juleklassiker med mange tilhængere. Der findes lige så mange varianter af den, som der er producenter. Familien Kjærstrup har flere opskrifter, men dette er den opskrift, de selv bruger til jul.

300 g mørk chokolade (70 % kakaoindhold)
1 ½ dl piskefløde
25 g koldt smør i små tern – gerne usaltet
Skallen af én usprøjtet appelsin (fint revet)
Orangelikør efter smag
Kakao

Sådan gør du:
• Hæld fløden i en tykbundet gryde
• Hak chokolade og kom den i en skål
• Skyl appelsinen, riv skallen og kom den op i fløden
• Bring fløden til kogepunktet og hæld over chokoladen
• Vent ét minut og rør massen til den er blank
• Tilsæt smør og tilsmag med orangelikør
• Hæld i en form eller et fad, som du har foret med husholdningsfilm
• Afkøl et par timer, skær ud og vend i kakao
• Opbevares på køl i en lufttæt beholder

 

Havregrynskugler a la Kjærstrup

Her får du chokolade-familiens bedste opskrift på julegodter

6 dl havregryn
4 dl sukker (melis)
2 spsk. Kakao
150 g smør
1 dl kaffefløde
100 g marcipan (fint revet)
Kokosmel

Sådan gør du:
• Kom kaffefløde og smør i en gryde og varm op til smørret er smeltet
• Tag gryden af blusset og kom kakao og sukker op til fløden og smørret
• Sørg for at det bliver rørt godt ud
• Kom de øvrige ingredienser i og ælt godt sammen
• Tril massen til kugler og rul dem i kokos
• Opbevares på køl i en beholder, der lukker helt tæt