Bolig

Blær dig i badet

I snart 30 år har han lavet badeværelser og køkkener til bornholmerne, så Bent Ole Petersen ved næsten på forhånd, hvad folk vil spørge om, når han kommer ud med sin mobile udstilling og viser modeller frem for kunderne. Hans løsninger er målrettet de typiske bornholmske badeværelser, som han kender dem: Det er ikke ekstravagant, men det må gerne være stiligt. Og han ved, hvad den første indvending uvægerligt vil være, når kunderne skal bestemme sig for klinker til badet: At det er et lille badeværelse, så det skal være små klinker.
Det er bare en misforståelse.

– De små fliser trækker rummet sammen, mens de store giver en illusion af, at rummet er større. Jeg plejer at vise mine kunder to vægprøver, hvor den ene er med små fliser, og den anden er med store. Så beder jeg dem om at sige mig, hvilken af dem, der er størst, og de vælger alle sammen den med de store fliser – selvom de er akkurat lige store, griner Bent Ole Petersen.
– Men øjet vil bedrages.

Blær dig i badet
Store fliser giver en illusion af, at rummet er større

 

De store fliser har også den fordel, at der er færre fuger, og det gør det nemmere at gøre rent i badet. Til gengæld stiller det også større krav til den murer, der skal sætte dem op, fordi de lange linjer skal stå knivskarpt, og de kan ikke lige rettes lidt op med næste flise eller skubbes et nøk på plads, som man kan med de små fliser.

Optimér pladsen
I det hele taget arbejder Bent Ole Petersen med at optimere pladsen i badet.

– Jeg har faktisk vundet mange ordrer på at komme ud til folk, der har problemer med at få et lille baderum til at fungere ordentligt, hvor jeg simpelthen har spurgt dem, hvorfor de ikke vender døren, så den åbner ud i entreen i stedet for ind i det lille rum, betror han.
På den måde prikker han til folk og får dem til at se rummet og mulighederne i det på nye måder. For selvom bornholmerne er lige så gode som resten af landet til at følge med i boligmagasiner og orientere sig i de nye trends, der vinder frem, har de som alle andre også brug for friske øjne til at sætte sig ud over standardløsningerne.

De fleste går efter at få en stor bruseniche med plads til at bevæge sig rundt uden at støde albuen ind i armaturet, når man vasker sig, og her gælder det om at udnytte rummets muligheder. Som eksempel viser Bent Ole Petersen en skitse frem på computeren, hvor kunden har ønsket en bruseniche på 90 x 90 cm: Han har vist dem, hvordan de uden problemer kunne forlænge den 30 cm i begge ender uden at komme i karambolage med hverken dør eller toilet – og det er noget, der kan mærkes, når man står i badet.

Den tid, hvor alle skulle have installeret spabad, er for længst ovre. Hvis det endelig skal være, vil folk helst have det udendørs, endnu bedre som vildmarksbad. Badekarrene har heller ikke rigtig fået en renæssance endnu, fordi de er så pladskrævende.
– Det er typisk, hvis det er familier med små børn eller den ældre generation, der elsker at ligge og blive varmet igennem med en bog.

Slip lyset ind
Farvemæssigt dominerer den skandinaviske stil med lyse farver og rene linjer fortsat på de bornholmske badeværelser, og det er der en meget enkel grund til, forklarer Bent Ole Petersen:

– For det meste vender badeværelset jo mod nord, og vinduerne er matterede, så man skal have alt det lys ind, man overhovedet kan få.
Derfor bruger man næsten altid lyse fliser rundt om badet og på gulvet og får malet resten i lyse farve, selvom Bent Ole Petersen påpeger, at det i det lange løb faktisk godt kan svare sig at få fliser over det hele og skabe et godt look ud af det.
Som belysning foreslår han LED-spots monteret i loftet, og han viser et spejl med indbygget lys frem, der får en til at føle sig, som om man sidder i et sminkerum. Sådan kan man starte morgenen med et lille boost til selvværdet.
Skufferne under vasken holder den skandinaviske stil i hvidpigmenteret egetræ med grebsfri løsninger – selvom grebene faktisk er på vej tilbage på de store messer, fortæller Bent Ole Petersen. I de senere år har grebsfri skuffer og låger ellers været det eneste saliggørende, men flere af de store designere har fået øjnene op for, at grebene også kan gøre det ud for en ornamentering, som man ellers kan savne i alle rene linjer.

Dybde og farvespil
Er man en af dem, der synes, at det godt må blive lidt mere sprælsk, har Bent Ole Petersen støbte plader til vasken, hvor der er indlagt glas eller muslingeskaller i et terrazzomønster. Det giver et spil i farverne og en anden dybde, end man får i den traditionelle terrazzo med kalkmarmor. Vaskene er firkantede og støbt ned i bordpladen, for trenden med en bowle placeret ovenpå en bordplade viste sig at være for upraktisk for de fleste, fortæller han. Dels var det rengøringsmæssigt mere besværligt, dels skulle bordelementet sænkes for at have plads til vasken, og det fungerede langt fra optimalt.

Jeg er nødt til at spørge: Hvad var det egentlig for noget med de to håndvaske ved siden af hinanden, som alle skulle have en overgang?
– Åh, jeg tror snart, det er ved at være 35 år siden, at det var et statussymbol, griner Bent Ole Petersen.
– Men fordi det har været udbredt, er der mange, der har vænnet sig til det og fået det som rutine, at de kan stå og gøre sig klar om morgenen flere ved siden af hinanden. Så der er stadig nogle, der efterspørger det. Hvis der så ikke er plads til to vaske, kan man lave en løsning med en lidt bredere vask, hvor man monterer to blandingsbatterier.

Der er altid en løsning. Og et alternativ til den.

Tre smarte løsninger
1. Skjult strømudtag inde i skuffen: Man slipper for at have el-tandbørste og barbermaskine liggende fremme ved siden af vasken, når de skal lades op, og man skal ikke have et uklædeligt strømudtag under sit fine spejl.

2. Hængetoilet: Monteret direkte på væggen med cisterne og afløb gemt af vejen derinde bag en aftagelig plade er hængetoilettet både enklere og pænere at se på og nemmere at gøre rent.

3. Skuffer i stedet for skabe: Få et bedre overblik over de ting, du skal bruge og undgå, at tingene ligger og forputter sig inde bagerst i et skab, som du alligevel aldrig får ryddet ud i.

Nyt bad
For at få lavet et helt nyt badeværelse, skal du beregne fem uger. Murere, elektrikere og vvs-folk afløser hinanden igennem processen og indretningsdesigneren fungerer som arbejdsleder på hele forløbet og sørger for at lægge en plan, så tiden ikke skrider.