Rejse
Der er mange smukke landskaber i Irland. Foto: Anders Liljeroth

Lad aldrig sandheden stå i vejen for en god historie

I Irland har befolkningen så stor respekt for sandheden, at de gemmer den til om søndagen. Sådan lyder det fra Stephen O’Sullivan, der driver Molly Gallivan’s Cottage and Traditional Farm i nærheden af Kenmare i Irland.

Den yderst entusiastiske irer var bare en af de mange oplevelser der var indlagt på læserrejsen til Irland og Nordirland i sidste uge. Her tog 25 af avisens læsere ud på de næsten 2.000 kilometers rundrejse med start i Dublin i øst, rundt om havnebyen Kinsale i syd, til Galway på vestkysten, og derefter til Belfast i Nordirland, for efter en uge at vende tilbage til Dublin.

Turen var arrangeret af Klub Tidendes samarbejdspartner Best Travel, og den lokalkendte guide havde besluttet, at gæsterne fra Bornholm skulle have så mange oplevelser som muligt, under deres besøg i Irland. Det afstedkom en hård uge, hvor gæsterne måtte tidligt op hver dag, for at nå de indlagte oplevelser.

Mange vil, når de hører om Irland måske tænke, at det gælder om at huske paraplyen. For det regner altid i Irland. Og det er da også rigtigt, at klimaet ofte byder på regn, og sommeren 2019 har været rigtig skidt for irerne. Men i den uge bornholmerne besøgte landet, var det fantastisk vejr. Som en butiksejer udtrykte det: – Vi har faktisk ikke haft to sammenhængende sommerdage i 2019. Så kommer I, og så bliver det godt vejr en hel uge.

Historien
Netop det med at irerne tager lidt let på sandheden gør, at der rundt i landet fortælles masser af sjove, underlige og finurlige historier om klipper, bjerge, statuer og små byer, og guiden Louise kunne rigtig mange af historierne, til stor morskab for selskabet. For eksempel den om statuen af fiskerkonen Molly Malone, der står foran en kirke i Dublin. Her siger sagnet, at rører man hendes bryster, får man evig rigdom. Og nogle fra gruppen tog da også chancen.

Lad aldrig sandheden stå i vejen for en god historie
Statuen af Molly Malone står i Dublin. Foto: Anders Liljeroth

Generelt kommer man i Irlands historie ikke udenom den store indflydelse England har haft på landet. Det engelske herrefolk undertrykte i rigtig mange år irerne, blandt andet med det resultat at der i midten af 1800-tallet var en hungersnød, der kostede over en million irere livet. Senere har det vist sig, at der var mad nok, den lå blot hos de engelske bosættere. Hungersnøden blev en af hovedårsagerne til at rigtig mange irere forlod landet og rejste vestpå til Amerika. En stor del af dem ankom dog ikke i live, men i dag findes der mange millioner mennesker ud over hele jorden med irsk afstamning.

Den skønne natur
På en tur til Irland spiller den fantastiske natur en stor rolle. Øen Irland er arealmæssigt dobbelt så stort som Danmark, men der bor under fem millioner mennesker i Irland. Det betyder at kæmpe områder er meget sparsomt befolket, hvilket igen betyder at naturen i mange områder har fået frit spil. Det kan tydeligt ses blandt andet på mængden af rododendronbuske mange steder, også højt oppe på bjergsiderne. På trods af de smukke blomster, betragtes busken som en skadeplante der breder sig til alt for store områder.

Flere dage på læserrejsen havde naturen som udgangspunkt. Blandt andet på den tredje dag, hvor turen gik til Ring of Kerry, en 179 kilometer lang turistrute, der byder på betagende klippeformationer, hyggelige små irske landsbyer og en fantastisk udsigt over Atlanterhavet.

Også det meget kendte Cliffs of Moher blev besøg. Fra et højt udsigtspunkt går klippesiderne 214 meter stejlt op fra havet, og klipperne strækker sig omkring 14 kilometer langs Irlands vestkyst. Stedet er et af de mest besøgte i Irland, med over halvanden million besøgende om året.

Bornholmerne måtte erkende, at klipperne her var en del større end dem vi har på Bornholm, men guiden kunne sagtens fornemme, at bornholmerne var lidt sværere at imponere med hensyn til klipper, end andre rejsegrupper hun havde haft med.

– Jeg har sjældent haft en gruppe med så stor patriotisme for deres hjemegn, måtte hun konstatere.

Lad aldrig sandheden stå i vejen for en god historie
Cliffs of Moher er en af de mest besøgte attraktioner i Irland. Foto: Anders Liljeroth

Et land i krig
Der har i rigtig mange år været uroligheder i Irland og Nordirland. Det har især været religiøst betonede stridigheder mellem protestanter på den ene side, og katolikker på den anden, og flere steder fornemmer man stadig et splittet land.
Konflikten i nyere tid begyndte da Storbritannien sendte soldater til Nordirland i 1969, men egentlig går konflikten helt tilbage til år 1169, da den engelske konge besatte Irland, for at hjælpe paven med at gøre irerne kristne.
Nu, flere hundrede år senere, er der fortsat spor efter en indædt kamp mellem befolkningsgrupperne. Det er især i Belfast og i byen London Derry hvor det stadig er muligt at se pigtråd mellem de forskellige bydele, og grupperne arrangerer fortsat store bål på mærkedage, og marcherer igennem byerne, nok især for at provokere modparten.

Et besøg værd
En uges rundrejse i Irland og Nordirland giver mange kilometer i bus, nyt hotel næsten hver nat, og lange dage med oplevelser. Men der var blandt bornholmerne bred enighed om, at det havde været alle strabadserne værd, og at turen havde budt på pragtfulde naturoplevelser og rigtig meget hygge, både i bussen og rundt om aftensmadsbordet, hvor gruppen hver aften spiste sammen. Og det er netop det der kendetegner ture med Klub Tidende. Der er både tid til store oplevelser og til social hygge. Og Irland er et dejligt rejseland der byder på det hele. Ikke mindst en mængde skønne pubber. Det er nemlig her irerne samles, når dagens oplevelser skal deles. Og det sker rigtig ofte over en pint lokal øl – Guinness.

Fakta:
Den næste tur med Klub Tidende går til Berlin den 7. november, hvor 30-året for murens fald bliver fejret. Turen er fuldt booket.

I 2020 har Klub Tidende allerede disse ture på programmet:
Januar: La Traviata i Operaen
Februar: Cyrano de Bergerac i Skuespilshuset
April: Wellness-ophold i Polen
August: Naturoplevelser ved Trollhättan i Sverige
På tidende.dk/klubtidende kan man holde sig opdateret med de seneste tilbud.