Mode
Foto: Jens-Erik Larsen

Anita Wøldike: Det føles rigtigt sådan her

Hun vil gerne gøre mennesker mere bevidste om, hvad de egentlig kommer på huden. Med cremerne fra RAR Natur, som hun fremstiller af lokale, økologiske råvarer på landstedet uden for Olsker, prøver Anita Wøldike at få sine kunder til at acceptere og nyde deres egen krop.

Da Anita Wøldike skulle til at lancere sine økologiske cremer, overvejede hun, om hun skulle sætte en mærkat på krukkerne, der advarede om, at indholdet ikke ville gøre én yngre. Det ville pleje ens hud en sund måde, men ikke fjerne rynker eller få én til at ligne en Hollywood-starlet. Selvfølgelig var det ment i spøg, og når hun endte med ikke at gøre det, var det, fordi morsomheden kunne risikere at fjerne fokus fra det gode potentiale, der faktisk er i hendes cremer. Men egentlig er det alvorligt nok, forklarer hun.

– Jeg blev helt ked af det, da jeg for nylig hørte, at plastickirurgerne oplever så stor en stigning i botoxbehandlinger af 18-25-årige kvinder, at kurven næsten er lodret. Hvorfor er der den her jagt efter at få en hud som på et photoshoppet billede? Jeg synes, det er trist. Jeg har ingen ambitioner på mine egne vegne om, at man ikke skal kunne se, at jeg har levet i snart 56 år. Det er da vildt fedt, at jeg har fået lov at være med i 56 år!

Anita Wøldike: Det føles rigtigt sådan her
Foto: Jens-Erik Larsen

Den forundring blev et udgangspunkt for de cremer, hun under navnet RAR Natur producerer i laboratoriet på sit landsted lidt uden for Olsker.

– Skal man bruge cremer med enzymer til at fjerne rynker? Det synes jeg ikke. Og naturcremerne kan heller ikke love dig noget. Men de nærer, plejer og beskytter huden, og det føles rart at bruge dem.

Det var stort set den samme indstilling, der i sin tid fik hende til overhovedet at gå i gang med røre sine egne cremer, da hun for 30 år siden fik sit første af fire børn.

– Hun havde simpelthen så sart hud, og der var intet, man kunne smøre på, der hjalp på det. En dag gik jeg hjem fra lægen med en recept på en kortisoncreme, og det gik op for mig, og jeg ikke vidste, hvad der var i den. Så læste jeg indlægssedlen efter at have hentet den på apoteket og fandt ud af, at den indeholdt en masse forskellige stoffer og hormoner, og det ville jeg ikke have. Jeg ville ikke smøre hende ind i sådan noget. Hun var jo et sundt lille barn, der bare havde sart hud.

I stedet opsøgte Anita Wøldike en helsekostforretning på Amager, hvor hun boede dengang. Indehaveren, der gik under navnet Erling Urt, kunne fortælle hende en hel masse om naturlige olier og deres egenskaber. Efter at have talt med ham gik hun på biblioteket og lånte bøger om, hvordan man selv kunne lave sine egne cremer, og det har hun gjort siden da.

– Jeg skylder en stor tak til min familie og mine venner for alle de eksperimenter, de har lagt hud til, griner hun.

Huden er kroppens største organ
Anita Wøldike har arbejdet med kroppe hele livet: Som massør, zoneterapeut og kostvejleder samt en bunke andre alternative uddannelser, som hun selv siger det. Siden har hun taget en overbygning i neuroaffektiv udviklingspsykologi og i støttekontaktkorpset i Bornholms Regionskommune, men efterhånden som børnene er ved at have forladt gården, har hun fundet ud af, at hun gerne ville gøre noget mere ud af cremerne. Ikke så meget for at kunne droppe sit andet arbejde – det har hun ingen intentioner om, bedyrer hun – men for at videregive den glæde ved de naturlige cremer, som hun selv oplever.

– Det drejer sig om at blive bevidst om, at der altså er forskel på, hvad man putter på sin hud. Huden er jo kroppens største organ, og den optager 60 % af, hvad man kommer på den. Da jeg startede med at tage alternative uddannelser, handlede det meget om kosten, og i dag går rigtig mange op i, hvad de putter i munden. De burde bare være lige så optagede af, hvad de putter på huden.

Anita Wøldike: Det føles rigtigt sådan her
Foto: Jens-Erik Larsen

Derfor bruger hun koldpressede og uraffinerede olier for at få dem så rene som overhovedet muligt og få så mange som muligt af de gode virkningsstoffer med fra dem. I de forskellige cremer og kropsolier, hun er ved at lancere, bruger hun lokalproduceret rapsolie, men også tidselolie, hyldebærkerneolie og hindbærkerneolie.

– Nogle af dem er lidt usædvanlige, men de er sprængfyldte med vitaminer og gode fedtsyrer. At de er koldpressede og uraffinerede betyder, at cremerne dufter særligt af olierne. Jeg bruger kun vegetabilske ingredienser. Jeg bryder mig ikke om at bruge mineralske olier, der jo egentlig består af døde dyr, der har ligget i jorden. Det giver god mening for mig, det giver de lækreste cremer, og det er noget, vores krop kender i forvejen.

Hun viser en krukke frem med en ansigtscreme, der er farvet lyserød af et hibiscusudtræk, som er med for at sænke cremens pH-værdi, og en skægolie af sandeltræ, der er farvet blå af azylen.

For det kan sagtens være fint og sirligt, selvom det ikke lover én, at man bliver photoshoppet yngre. For Anita Wøldike er det vigtigste, at det føltes rigtigt – og rart.