Tæt på
Foto: Berit Hvassum

Christas bedste juleminde: International jul i kontrolcentret

Julen har mange flere kulisser end den fint opdækkede dagligstue med levende lys og hele familien samlet. Det behøver slet ikke være så galt endda, kan flere bornholmere fortælle, når de beretter for os om deres bedste juleminde.

 

Vi har spurgt syv bornholmere om hvad deres bedste juleminder er.

Den sidste i rækken af juleminder er Christa Lodahl, erhvervschef for Business Center Bornholm.

– I sidste halvdel af 00’erne boede jeg i London, hvor jeg arbejdede i energiselskabet EDF Trading. En jul var jeg på arbejde, fordi vi altid skulle have bemanding på til at sikre balanceringen af elnettet. Vi var ti kolleger af forskellige nationaliteter med hver vores traditioner, og vi forbandt alle julen med noget forskelligt. Det var med til at åbne mine øjne for, hvordan andre gør.

Juleaften var jeg oppe i Den Danske Kirke, hvor der er et stærkt socialt netværk, men i England fejrer man jo jul d. 25. Den dag havde vi aftalt, at alle skulle have en tradition med fra deres hjemland, og så lavede vi julemiddag på arbejdet. Franskmændene havde foie gras og champagne med, der var engelsk julegås og polske appetitvækkere, og jeg havde lavet risalamande. Det var ikke alle, der var lige vilde med den, men så havde englænderne lavet pudding med rom i, som der blev sat ild til.

Selvom jeg var langt væk fra min familie, var det faktisk rigtig hyggeligt at holde jul sammen med mine kolleger. Vi gjorde en dag ud af det og var alle sammen meget åbne for hinandens idéer. Alle gik all in på det, og vi havde alt for meget at spise og drikke, fordi alle skulle have noget med at dele med de andre.

Da vi var færdige på arbejdet, sov alle hjemme hos mig i det hus, jeg lejede, og vi fik måske nok lidt meget champagne og italiensk rødvin. Da vi mødte næste dag kl. 6:30, var der blevet slukket for aircondition i tradingcentret, hvor alle maskinerne stod og arbejdede, så der var 37 °C – det var lidt hårdt, hvis man havde en smule ondt i hovedet, skal jeg hilse at sige.

Jeg holder virkelig meget af den britiske jul, der starter julemorgen og fortsætter med frokosten. Det kende jeg også fra mine helt unge år, hvor jeg boede i Skotland. Det er en anden måde at holde jul på, og man går op i nogle andre ting. Der er knap så meget fokus på julegaver, og de har jeg prøvet at indføre derhjemme med mine døtre, men det er ikke gået så godt. Vi siger hvert år, at vi skal have færre julegaver, men vi er en stor familie med mange bedsteforældre, oldeforældre og fætre og kusiner, så det lykkes ikke rigtig.