Danmark og Sverige underskriver forsvarsaftale

NOTITS | 7. MAJ 2024 • 12:23
Af:
Ritzau
NOTITS
7. MAJ 2024 • 12:23

De to lande skal undersøge indkøb af kampkøretøjer til en tung dansk brigade og udvikle forsvarssamarbejdet.

Sverige og Danmark har udviklet et parløb på forsvarsområdet, blandt andet med patruljering af luftrum og våbenindkøb, og det samarbejdes styrkes nu.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og hans svenske kollega Pål Jonson underskriver tirsdag en hensigtserklæring mellem de to lande.

- Med erklæringen understreger vi det gode og nære samarbejde mellem Danmark og Sverige. Vi deler en fælles ambition om at styrke forsvar og sikkerhed i regionen, siger Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse.

Det tættere samarbejde er ifølge ministeren et naturligt skridt, efter at Sverige i marts blev del af Nato som det senest tilkomne medlem af alliancen.

Hensigtserklæringen omhandler en række konkrete områder, herunder luftpatruljering, Ukraine, baltisk sikkerhed, maritimt samarbejde i Øresund og Østersøen og fællesindkøb af materiel.

Som del af aftalen er omtalt et samarbejde om det pansrede kampkøretøj CV90, som både Sverige og Danmark benytter, og som svenskerne producerer.

Det skal ifølge aftalen undersøges, hvordan Danmark og Sverige kan samarbejde om indkøb af disse kampkøretøjer til opbygning af den tunge brigade på 6000 soldater, som partierne i det danske forsvarsforlig for nylig har aftalt.

I april besøgte statsminister Mette Frederiksen (S) våbenfabrikken i den svenske by Örnsköldsvik ud til Den Botniske Bugt.

- Med dansk støtte på 1,8 milliarder kroner er vi i gang med at producere endnu flere CV90-infanterikampkøretøjer til Ukraine. Samtidig er der indgået kontrakt om opgradering af det danske forsvars CV90'ere, som ledes her fra den svenske virksomhed, som jeg besøgte i dag, skrev Frederiksen på sociale medier.

Danmark og Sverige har sammen doneret CV90'ere. Og de to lande har den seneste tid også opbygget et samarbejde om patruljering af luftrum.

- Luftpatruljering inden for rammen af Natos air policing er et eksempel på, hvad vi som gode naboer kan samarbejde om. Selv maritimt samarbejde i Øresundsregionen er noget, vi kan udvikle yderligere, siger den svenske forsvarsminister, Pål Jonson.

Sverige har været neutralt i 200 år. Derfor var det en historisk beslutning, da landet tidligere på året formelt blev medlem af Nato og geopolitisk indtog en ny rolle.